DILI, (TATOLI) – Reprezentante
Organizasaun Saúde Mundiál (WHO-sigla ingles) iha Timor-Leste, Dr. Rajesh
Pandav, konsidera seguransa alimentár iha TL sai obstákulu boot tanba
fornesedór hahan lokál menus.
“Seguransa alimentár eh ai-han ho
programa monitorizasaun ne’ebé kualidade, pratikamente la eziste, nune’e
presiza fornese hahan lokál atu hasa’e kualidade nutrisaun”, Rajesh iha nia intervensaun
ba workshop nasionál kona-ba kodex alimentár iha Ótel Timor, ohin.
Ho obstákulu hirak ne’e, governu
Timor-Leste tenke rekoñese nia responsabilidade hosi ai-han ne’ebé seguru no
nutritivu ba públiku inklui konsumidór sira ne’ebé uza sub-padraun, kontaminadu,
notadamente ho orijen mikrobiana, liga ho króniku malnutrisaun, nasismu no
menus nutrisaun iha Timor-Leste.
Nune’e mós, nasaun sai hanesan
lixu fatin ba ai-han no produtu hahan la tuir padraun ai-han no sistema
kontrolu ai-han nasionál.
Rajesh konsidera produtu hahan
ne’ebé prazu ona hosi merkadu lokál tanba regulamentu ba hahan importasaun
fraku no konsumidór nia konsiénsia menus no pobreza.
Obstákulu boot liu mak dezenvolve
enkuadramentu legál ida, estabelese padraun ai-han nasionál, promove kolaborasaun
multisetoriál ba seguransa alimentár, estabelese laboratórium no sistema
inspesaun bazea ba risku hanesan parte ida hosi sistema kontrolu ai-han
nasionál.
Tanba ne’e, nia haktuir fevereiru
2017, governu kria Autoridade Inspesaun no Fiskalizasaun Atividade Ekonómika,
Sanitária no Alimentár (AIFAESA) ho objetivu kontrola kualidade, kondisaun
transporte no saúde jenériku ai-han no sira nia produsaun no komersializasaun
sira hodi reduz ou prevene risku ba saúde públiku.
Nune’e, WHO suporta dezenvolvimentu
estratéjia seguransa alimentár iha estratéjia nasionál saúde ambientál nia
okos, hanesan programa seguransa alimentár ne’ebé rasionál ho bee moos atu
hemu, ijiene no sanitasaun.
WHO suporta projetu hodi asegura
edukasaun seguransa alimentár, sensibilizasaun públiku no prestasaun konsumidór
sira. Ida ne’e inklui formasaun báziku kona-ba seguransa ai-han ba oinsá
prosesa ai-han, restaurante sira no fornesidór ai-han sira seluk.
Atividade semináriu ne’e suporta
hosi WHO no FAO hanesan atividade dahuluk hosi atividade sira seluk ne’ebé sei
mai hodi reforsa konsiénsia no kapasidade nasionál kona-ba kodex depois
Timor-Leste sai membru hosi Komisaun Kodex Alimentáriu.
Jornalista: Zezito Silva | Editora:
Rita Almeida
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