DILI,
(ANTIL) – Kontribui ba ambiente ho uza produtu lokál. Ida ne’e mak
restaurante Kafé U’ut ne’ebé harii dezde tinan 2015 iha Mandarin halo negósiu
ne’ebé diferente ho objetivu ida katak la’ós atu halo de’it negósiu maibé
negósiu ida ne’ebé diferensa iha merkadu ho uza produtu lokál.
Liuhusi
mikro negósiu ne’e, hatudu katak laós tenke presiza buat boot mak halo
diferensa maibé nu’udar membru ida ne’ebé apoiu beibeik movimentu ida ne’ebé
halai ba ambiente nune’e, haka’as-án hodi kontribui ba benefísiu ambiente nian.
Gally
Soares Araújo, Jerente Kafé U’ut, ba ANTIL, Sábadu (11/2) iha Mandarin
hatete, saida mak sira halo hodi hadi’a ambiente.
“Ita
sei iha tempu atu hadi’a maibé filafali mai ita husi ki’ik to’o boot saida mak
ita bele kontribui”, katak tan.
Tuir
nia, impaktu ba ambiente han tinan ba tinan hodi bele hadi’ak fali,
hanesan moras karik kuandu krónika ona hadi’a susar.
Nune’e,
atu kontribui ba impaktu ambientál, mikro empreza ida ne’e, Kafé U’ut, iha faze
esperimentál, hakarak introdús coffe bag ka saku kafé nian ne’ebé
servisu hamutuk ho kompañia Avani husi Jakarta, Indonézia ne’ebé estabelese
relasaun di’ak oinsá dezenvolve produtu ai-farina kulit halo sai hanesan saku
hodi troka plástiku, tohu kulit ba sedotan no kopu, batar u’ut ba
fatin tau hahan (take away) iha Timor-Leste.
“Ba
oin iha ideia di’ak barak ne’ebé sei kontribui ba ambiente iha Timór maibé ha’u
mesak labele no sé karik hotu-hotu adere ba kauza ida ne’e bele halo diferensa
iha tempu badak”, Gally dehan.
Saku
ka bag ne’ebé restaurante ne’e prodús halo husi ai-farina kulit
ne’ebé lasignifika katak lakompromete ai-han ai-farina ba ema maibé ai-farina
nia kulit no fo’er sira ne’ebé lauza ne’e mak transforma sai saku ka cassava
bag, la’ós plástiku.
“Iha
tempu kuandu nia (Saku) kontaktu ho bee-manas, nia u’ut tiha hanesan rai-rahun.
Impaktu ba ambiente zerro tanba nia halo ho bahan kimia ne’ebé mínimu
tebes nune’e impkatu ba rai ne’e konta laiha, porsentu 99 di’ak ba ambiente”,
nia esplika.
Jerente
Kafé U’ut nomós prezidente Movimentu Tasi Moos, hatutan, fo’er barak liu ne’ebé
Movimentu ne’e hili halai liu ba setór restaurante nian tanba sira mak
kontribui maka’as ba lixu (nasi kotak).
Atu
evita lixu sira ne’e, restaurante Kafé U’ut halo diferensia ba sasán ne’ebé mak
atu utiliza loroloron no uza produtu ne’ebé amigu ba ambiente nian.
“Ami-nia take
away halo husi batar u’ut hanesan substitui fali nasi kotak. Sedotan,
ita bele imajina sé ema ida uza sedotan ida no nia naruk konta 30
centi ita kalikan populasaun Timór 1,2 juta ita sura to’ok hamutuk
kilómetru hira mak ita gasta. Sé kilómetru hira ne’e mak lalakon nia sei ba
fatin ruma no ita laiha fatin atu halo resiklazen entaun ikus mai nia fatin sei
mosu iha tasi laran no rai maran hodi prejudika nafatin ita hotu ne’ebé hela
iha rai ne’e”, nia kalkula.
Produsaun
ba sasán hirak ne’ebé temi ne’e, hahú prodús serkade iha fulan-Novembru 2016
no bazeia ba nesesidade konsumidór, Kafe U’ut kada fulan utiliza ba kada
produtu hanesan saku, kopu, sedotan no fatin take away nia
hamutuk unidade 1000 no kontinua enkomenda ba fulan sira tuirmai.
Iha
biban ne’e, Jerente husu ba restaurante ka supermerkadu balun ne’ebé hakarak
hamutuk ho kauza hodi redus lixu no kontribui ba ambiente bele kontaktu ho Kafé
U’ut kona-ba produtu no bele mós halo imprensaun ba logo bainhira halo negósiu
no prontu atu kolabora hodi fó dalan oinsá mak prodús sasán ne’ebé halo husi
produtu lokál ne’ebé impkatu zerro ba ambiente.
Jerente
ne’e salienta, ba impaktu ambientál ne’ebé oras ne’e Timor-Leste iha, katak
fila ba ema ne’ebé hala’o negósiu tanba hatama produtu sira mai no
kosumidór rai-laran laiha kulpa tanba laiha eskolla maibé Timór sei iha tempu
atu hadi’a danus ida ne’e.
Enkuantu,
restaurante ne’e mós nakloke atu koopera ho ministériu kompetente ho habelar
informasaun ne’ebé iha atu impaktu labele maka’as liután.
José
Violante Reis, Asesór Dezenvolvimentu Indústria, Ministériu Komérsiu Indústria
no Ambiente (MKIA) hatete, iha tempu badak sei halo vizita ba mikro empreza
ki’ik ida ne’e hodi haree kona-ba atividade restaurante ne’e. (jornalista:
Maria Auxiliadora; editora: Rita Almeida)
Foto:
Gally Soares Araújo, Jerente Kafé U’ut.
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