DILI, (TATOLI) - Diresaun Jerál
Estatístika ohin lansa Índise Presu Konsumidór (IPK) Dezembru 2018 nian ne’ebé
hatudu katak fulan ne’e akontese inflasaun +0.1% kompara ho Novembru tinan
kotuk mós sa’e +0.2%.
Diretór Jerál Estatístika, Elias
dos Santos Ferreira, informa presu sa’e (inflasaun) ne’e hetan kontribuisaun
maioria husi grupu hahán no hemun (bebida) la’ós alkólika +0.4%, no alkol no
tabaku +0.3%. Transporte -0.5% no ekipamentu no manutensaun mobiliáriu uma
laran -0.2% sai hanesan mudansa kontrária (offset) ba inflasaun grupu
hotu.
Grupu hahán no hemun la’ós
alkólika sa’e hetan impaktu maioria husi sub-grupu vejetál +1.4%, susubeen,
keiju no mantolun +1.3%, no foos +0.2%. Mina no bokur -0.1%, no ikan no hahán
tasi -0.4% sai hanesan mudansa kontrária ba grupu hahán no bebida la’ós
alkólika.
“Presu foos sa’e iha fulan ida
ne’e (Dezembru-read) tanba afeta husi nesesidade agregadu no husi presu foos
importasaun ne’ebé hatudu iha presu foos mundiál sa’e 4% iha trimestrál ikus
tinan 2018. Iha Parte Seluk presu mina internasionál tun -28% iha trimestrál
ikus tinan 2018 hodi afeta presu mina transporte iha merkadu rai-laran”, nia
informa iha Kaikoli ohin.
Mudansa persentajen IPK anuál
sa’e +2.1% kompara fulan Dezembru 2018 – Dezembru 2017, hetan kontribuisaun
husi grupu hahán no hemun la’ós alkólika +1.5%, alkol no tabaku +11.0%,
edukasaun +16.6%, transporte +3.9%, uma +0.7%, rekreasaun no kultura +0.5%,
komunikasaun +0.4%. Ekipamentu no manutensaun mobiliária Uma-Laran -0.5% no
hatais no Sepatu -0.1% sai hanesan mudansa kontrária ba anuál Dezembru 2018.
Inflasaun tradable (hanesan
mudansa presu produtu hotu ne’ebé iha dependénsia maka’as ba kompetisaun
merkadu internasionál) 0.0% laiha mudansa no non-tradeable (hanesan
mudansa presu produtu hotu ne’ebé iha dependénsia ba fatór merkadu doméstiku)
+0.1% sa’e iha mensál kompara Dezembru 2018 ho Novembru 2018. Inflasaun
tradable +1.7% sa’e no non-tradeable +2.0% sa’e iha anuál
kompara Dezembru 2018 ho Dezembru 2017.
Jornalista: Maria Auxiliadora |
Editor: Manuel Pinto
Sem comentários:
Enviar um comentário